EXCURSIONISME
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ
UN COP D'ULL ALS CINGLES DE VALLCEBRE · 10,5 Quilometres · 3,5 hores ·
Altitud 1211 mts.


El projecte ruta minera -que agrupa els municipis de Saldes, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Cercs i Fígols - aglutina un esforç per restaurar i donar nous usos a una zona molt castigada per la mineria del carbó, sobretot les explotacions a cel obert. Però tot això gairebé no es veu en la ruta que us proposem. En un itinerari que recorre el Cingle de Vallcebre per sota, d'anada, i per sobre, de tornada, predominen les grans vistes i una ampla mostra del passat de la comarca.


La ruta s'inicia davant de l'hotel restaurant el Jou. Agafem la carretera asfaltada cap al nord. Primer, passem per un paisatge trencat, fruit de l'erosió de la terra tova, però cobert per una vegetació variada. Una zona més pelada a la dreta indica una antiga explotació a cel obert. En apropar-nos a la Torre de Foix -una masia construïda a partir d'una torre de vigilància medieval- i la seva església romànica, el paisatge se suavitza i veiem els antics camps de conreu, avui prats. La carretera inicia un descens, alternant camps i bosc, però sempre amb la paret rocallosa de Vallcebre a l'esquerra. Al final, a la dreta, veiem les cases de cal Clotet i cal Janola, avui centre eqüestre. A l'esquerra, veiem un canal que porta aigua des de la Foradada, durant diversos quilòmetres, fins a fer-la caure per un tub enfront del túnel de Guardiola per fer electricitat. En arribar a la carretera de Saldes, girem a la dreta seguint la carretera i, poc després, a l'esquerra per una pista.

butlleti.net

 

La pista passa per davant de cal Griera. La casa de davant és nova; al darrere es veuen les ruïnes de la antiga. La pista continua fins a un pont, i es puja per l'esquerra fins al Molí de Bosoms. Abans era un dels grans molins de la comarca, però ara en queden poques restes. Amb una mica d'esforç, es veu el forat per on sortia l'aigua a la façana sud. A sobre de la casa, encara es veu la forma de la bassa que emmagatzemava l'aigua que portava un canal des del torrent. El camí puja pels antics camps de conreu i després planeja, creua una clariana i agafa un antic camí de carboners. Encara es veuen unes zones planes semicirculars que eren les places carboneres i, a terra, trossets de carbó vegetal. En un moment determinat, el camí passa pel costat d'unes roques. En aquestes roques hi creix una relíquia de l'era glacial: l'orella d'ós. No l'agafeu ! És una planta protegida. Amb les seves característiques fulles i una flor violeta i groga al juny, li agrada créixer sobre les roques humides i fredes en zones ombrívoles.

butlleti.net

El camí, ara de facció nova, s'obre pas per sota la carretera. Tornem a veure per sota el mateix canal que havíem vist a la carretera del Jou, ara a prop del seu inici. El camí surt a la carretera. A la roca, es veu una surgència d'aigua on podreu omplir les cantimplores. En època de pluges, el torrent de la Foradada és bastant espectacular, amb salts entre les roques. Un camí puja pel costat dret del torrent fins a arribar al pont que es veu des de la carretera. Des del pont, mirant cap a Vallcebre, es veu una estructura molt curiosa: és un molí construït per aprofitar un petit forat a les roques. El canal que porta l'aigua corre sobre el mur fins a la bassa que hi ha al darrere. L'aigua després entrava a l'interior del molí i sortia per la gran obertura del mur. Per observar-ho, baixeu pel camí que trobareu abans de creuar el pont.
La ruta comença en la pujada, vorejant el precipici. A poc a poc, les vistes es van obrint, sobretot darrere, cap al Pedraforca. Entrem en una zona de camps i després una ampla pista que ens porta al grau de Sant Climent.

butlleti.net

Prop del grau, surt un camí senyalitzat a l'esquerra que ens permet baixar amb gran facilitat a la casa de Soldevila i després a la carretera del Jou, enfront la Torre de Foix. El nostre camí continua vorejant el precipici. Les vistes de la vall del Llobregat i cap al nord, el Puigllançada, són espectaculars. Entrem en el naixement d'una pista i comencem un suau ascens cap a la casa de cal Menut. En deixar la pista, entrem en una zona d'enfonsaments càrstics, fissures en el sòl causades pels corrents d'aigua subterrànies. Passeu amb precaució. Veiem una creu, és un petit monument construït en memòria d'un pilot mort quan va caure l'avioneta en què viatjava.
Poc abans d'arribar a cal Menut, les marques ens porten cap a l'esquerra, al grau del Jou. Era un dels passos que permetien franquejar la paret rocosa, però només apte per anar a peu. S'han habilitat unes cadenes que podeu agafar per assegurar el pas. A part de l'estretor, no presenta cap dificultat especial. A sota hi ha la pista que ens portarà de retorn al Jou.

butlleti.net

Inici | Notes Legals | Termes d'ús | Mapa Web
Web dissenyada per -- Miquel Esteve