EXCURSIONISME
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ
PEDRET I EL RIU LLOBREGAT · 3,4 Quilometres · 1 hores


Aquesta ruta ens convida a vincular l’església de Pedret – una joia arquitectònia de la comarca- amb els seu entorn i, especialment amb el seu riu, el Llobregat.

L’església de Sant Quirze és un dels millors exemplars preromànics de Catalunya, documentada des del 983. El seu edifici devia ésser aixecat a l'època de la conquesta cristiana del país, i fou ampliat al s X, amb absis laterals que tenen planta de ferradura i també arcs de ferradura en les seves obertures, típics de les construccions mossàrabs. El seu presbiteri és carrat, i el conjunt de l'obra té planta basilical. En època romànica (s XII) foren reforçats els murs originals per a poder cobrir amb volta la nau central, hom modificà una de les naus antigues i construí el portal nou amb arquivoltes sobre columnes.


Església de Sant Quirze

Es conserven també dues decoracions pictòriques successives: la primitiva, amb temes d'un orant dins un cercle i un genet armat de casc i llança seguit d'un peó i un gos i un clergue barbut que sosté un llibre, que responen a l'època preromànica; i una segona, romànica, amb la composició de les verges prudents i les verges folles i altres restes d'escenificació, d'una gran vivesa de color, que ha donat al seu autor el nom de Mestre de Pedret.

Orant

Les unes es conserven al Museu d'Art de Catalunya i les altres al Museu Diocesà de Solsona. L'església ha estat restaurada pel Servei de Conservació de Monuments de la diputació de Barcelona.


L’itinerari comença al pont de Pedret (525 m). Cal creuar-lo i prendre el vell camí que surt cap a la dreta paral·lel al curs del riu Llobregat, seguint l’antic camí ral que passa a tocar de les runes del vell molí, molt a prop del pont. Després del molí, el camí comença a guanyar alçada per oferir-nos unes captivadores i inesperades vistes sobre el riu. Cal seguir aquest camí fins arribar a una pista forestal, passat l’antic camí que marxa amunt en direcció a Sant Pere de la Portella. La pista desemboca en un pla on cal creuar una tanca per sortir a l’antiga línia de ferrocarril del carrilet de Berga que puja paral·lel al riu. Cal seguir l’antiga plataforma del tren remuntant la vall. Es travessa un pont que ens porta a l’altra riba del riu i al cap d’una estona es retroba el pont de Pedret.


P
ont de Pedret

Un cop aquí, és imprescindible tornar a creuar el pont i pujar l’antic camí de l’esquerra que porta fins l’església de Pedret i fer-hi la visita.


Inici | Notes Legals | Termes d'ús | Mapa Web
Web dissenyada per -- Miquel Esteve