EXCURSIONISME
RUTES DE LA WEB DE L'ALT BERGUEDÀ
VIA DEL NICOLAU · 11,3 Quilometres · 3 hores · Altitud 928 m.


La recuperació de la via Nicolau permet realitzar un agradable passeig entre Guardiola de Berguedà i Sant Joan de l’Avellanet. El traçat ens endinsa en zones boscoses, amb túnels i passarel·les de diferents tipus (inclosa una de cable de 35m). La proximitat del Riu Bastareny ofereix una immillorable vista de la vall flanquejada per la població de Bagà.

Una mica d’història

El 20 d’Abril de 1914 van començar les obres del ferrocarril pel transport de fusta entre Guardiola i Gisclareny, promogut pel Sr. Tomàs Nicolau i Prieto propietari de la serradora de Berga. La construcció de la via era complicada degut a l’orografia, la dura climatologia i la penositat dels treballs manuals. Es van construir túnels i parets de pedra seca (encara visibles) per consolidar la via.
Després de funcionar uns quants anys es va abandonar i va començar una degradació constant del traçat. Als anys 1960-1970 els serveis forestals van reobrir alguns trams per realitzar actuacions d’hidrologia i contenció de l’erosió. Fins l’any 2009 no es va recuperar el camí. Aquesta restauració ha suposat actuacions molt complexes, moltes realitzades manualment o, fins i tot, amb l’ajut d’un helicòpter pel transport de materials en zones de pràcticament inaccessibles.


Passarel·la

Descripció

La ruta s’inicia just abans d’arribar a la zona de picnic de Sant Joan de l’Avellanet, on trobareu l’indicador que l’anuncia. Cal agafar el corriol que baixa per l’esquerra amb uns graons i seguir el traçat de l’antic traçat ferroviari que s’endinsa enmig del bosc. El camí transcorre, pràcticament pla o en lleugera baixada. A mida que ens anem apropant a la vila de Bagà travessarem diverses passarel·les, ponts i un túnel excavat a la roca.
En un moment donat, el camí de terra s’acaba i s’arriba a una pista asfaltada coneguda com “el camí de la vinya vella” ja que ens apropa fins al lloc homònim. Poc després de passar un túnel, cal deixar aquesta pista i tornar a agafar la plataforma de l’antiga via que surt que mà esquerra i seguir-la fins a arribar a Guardiola de Berguedà.

 

Bagà, pont vell


Just abans d’arribar a la carretera, un camí a mà dreta s’enfila fins al monestir de Sant Llorenç, visita del tot recomanable abans de continuar la ruta.
Un cop a la carretera, cal agafar-la a mà esquerra (seguint les marques del GR 4.2), creuar el pont del Bastareny i seguir cap al Barri de Terradelles. Des d’aquí el camí que se segueix fins a Bagà és l’antic camí ral que unia Berga i Bagà per la vall del Llobregat.
Arribats a Bagà, val la pena fer una aturada per conèixer l’àmplia oferta cultural de què disposa la vila: fonamentalment, centre Medieval i dels Càtars, Sala de les Pintures del Palau de Pinós, ruta autoguiada pel centre medieval i església de Sant Esteve i també al centre del Parc Natural del Cadí Moixeró.
Per retornar al punt d’origen de la nostra ruta, cal creuar el Bastareny pel pont de la Vila i allí reprendre el camí que havíem seguit a la vinguda.Camí al bell mig del bosc

Inici | Notes Legals | Termes d'ús | Mapa Web
Web dissenyada per -- Miquel Esteve