Turisme

EL CASC ANTIC DE BORREDÀ

 

Borredà es va anar formant al voltant de l’església parroquial de Santa Maria, quedant establert el nucli central antic del poble.

L’estructura actual es consolida als segles XVII i XVIII, i queden formats inicialment el carrer de la Processó, carrer de Berga, carrer de la Font, carrer de Sant Jaume de Frontanyà, carrer de Dalt i carrer de Manresa. Tanmateix queden delimitades la Plaça Major i la Placeta (Plaça del Padró).

Cal destacar la reconstrucció en pedra de les façanes de quasi totes les cases d’aquest casc antic, i també la conservació en pedra dels carrers.

Casc antic

SANT SADURNÍ DE ROTGERS

Sant Sadurní de Rotgers és una església romànica, edificada al segle XII, sobre una anterior església del segle IX.

Situada al bell mig de boscos, i s’hi accedeix per una pista rural, de bon accés, que surt de la carretera de Sant Jaume de Frontanyà. Molt ben restaurada. A destacar el seu campanar a sobre de la volta de l’església.

Sant Sadurní de Rotgers

EL SALT DEL GORG DE BORREDÀ

És un saltant d’aigua, a la riera de Mergançol, sota mateix del poble, al costat de can Tisoi.

A  l’ encreuament de la C-16 – BV-4656 a Sant Jaume de Frontanyà, hi ha una esplanada de terra on es pot estacionar el vehicle. Es feia servir com a lloc de bany, hi ha un bon salt d’aigua i el gorg. De fàcil accés, caminant.

Salt del gorg
Riera de Merlés

LA RIERA DE MERLÈS

 

Situada a la part est del municipi de Borredà, fa de frontera natural amb el Ripollès, i el Lluçanès. El punt de trobada és el Cobert de Puigcercós, i encara que va de nord a sud, recomanem la visita a la zona sud (millor si es fan ambdues).

El curs de l’aigua ha creat racons molt bonics. Al començament hi trobem el Pont de Roma, medieval. Hi ha gorgs ben grossos i estrets congostos. Cal destacar les goles de les Heures, i el Gorg Blau. Destaca també Boatella, una de les cases més antigues i importants de Borredà.

Goles de les Heures

LES FONTS

A Borredà hi ha diverses fonts. Cal explicar que amb el temps algunes es van perdent. També es nota la manca d’aigua. Al mapa de rutes, que hi ha a la Plaça Major, es poden ubicar.

Font:
de la Llosada
Font de la Serra
Font de l’Àngel
Font de l’Hostal
Font del Llop
Font del Pontarró
Font de la Pedra
Font de Roca Roja

Font de la Mata
Font de la Mata

Font de la Llosada
Font de la Llosada
Sant Jaume de Frontanyà

ESGLÉSIA DE SANT JAUME DE FRONTANYÀ

 

La construcció romànica més important de la contrada, al terme municipal de Sant Jaume de Frontanyà. Es va edificar entorn de 1070.

És un dels edificis més unitaris i emblemàtics de Catalunya.  Es destaca el cimbori de dotze cares, únic al país.

El seu estat de conservació és bo. És imprescindible una visita. Les claus es poden demanar a qualsevol dels dos hostals.

Absis Sant Jaume de Frontanyà
Pineda Pineda

ELS BOSCOS

 

Cal fer un esment important als boscos. Borredà està totalment voltada de bosc, especialment de pi roig (rajolet).

Des del poble de Borredà hi ha moltes excursions, curtes i més llargues, per fer a peu, a qualsevol part dels boscos. Són boscos frondosos i ben explotats.

SANT ESTEVE DE COMIÀ

 

Petita església parroquial, romànica al seu origen. Ara des de les obres del segle XVIII es conserva ben poc del primitiu romànic.

Situada a un turonet, a prop del Cobert de Puigcercós. S’hi pot arribar en cotxe. La rectoria està habitada.

Sant Esteve de ComiàCampanes de sant Esteve de Comià
Embassament de la Baells Embassament de la Baells

EMBASSAMENT DE LA BAELLS

 

L’embassament de La Baells, al curs dels rius Llobregat i Mergançol, al terme municipal de Cercs i de Vilada, a uns 8 Qm. De Borredà.

Aquest embassament té dues branques, la de Cercs que segueix el curs del riu Llobregat, i la de Vilada que segueix el curs del riu Mergançol.

Tot l’embassament està rodejat de boscos de pi roig, fins a tocar l’aigua. Apte per a esports d’aigua, nàutics i pesca.